دخل و تصرف در عرصه آثار ملی ممنوع است

هرگونه دخل و تصرف در عرصه و اعیان آثار ملی بدون مجوز از میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ممنوع است.

به گزارش روابط عمومی و امور فرهنگی  ، مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ایلام اظهار داشت : کاخ فلاحتی مربوط به دوره قاجار است و در ایلام، خیابان آيت الله حيدری واقع شده است. این بنا به شماره 1750 در تاریخ 1/6/75 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدو در سال 1390 کاربری آن به عنوان موزه تاریخ کشاورزی مشخص شد ، از آن تاریخ تاکنون به همین عنوان فعالیت داشته وپذیرای علاقمندان بخصوص در ایام نوروز است.

شنبه زاده افزود : اين کاخ بنا به دستور والی غلامرضا خان در سال ۱۳۲۶ ه . ق احداث شده است . پیش از این فضايی كه كاخ در آن قرار گرفته کاملا باز و باغهای میوه اطراف آن زيبايی خاص به آن بخشيده بود اما اکنون با توسعه شهری فضای باز آن تبديل به ساختمان و خیابان شده است و کاخ فلاحتی نمای سابق خود را از دست داده است اين کاخ چون در محوطه سازمان جهاد کشاورزی استان قرار گرفته به کاخ کشاورزی هم مشهور است. 

وی همچنین اضافه کرد : اين کاخ در زمينی به مساحت  2180 متر مربع با زير بنای حدود ۳۳۷ متر مربع احداث شده است و نقشه درونی کاخ به صورت دو اتاق تودرتو در اطراف و يك هالی بزرگ در وسط است و در جلوی هال يك ايوان قرار گرفته که در اتاق ها و هال به آن باز می شوند. دو طرف اتاق ها به صورت چند ضلعی منظم بيرون آمده و بين آنها دو تراس قرار دارد و در هر دو طرف پنجره ای به ابعاد ۱ * ۲ متر تعبيه شده كه با طاقی نيم دايره ای و گچ بری های زيبايی با نقوش انسانی و گل و گياه مزين شده است .سقف تراس بر دو ستون تکيه زده که سرستونها به شيوه کوفي ساخته شده ولي داخل اتاق ها بسيار ساده و بدون تزيين است سقف کاخ به صورت طاق ضربي با تيرهای چوبی و ملات اندود شده و از سطحی شيب دار با ورق گالوانیزه پوشانده شده است . 

مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری ایلام بیان کرد : در ساخت اين بنا از مصالحی نظیر آجرهای مربع شکل . سنگهای تراشیده شده . چوب . گچ و ورق گالوانیزه برای پشت بام استفاده شده و کف کاخ نيز با آجر فرش شده است . اين کاخ دارای پنج اتاق و يك ايوان به شكل مستطيل است. کف پياده رو و صحن آن چنان كه بعضا مشخص گردیده آجرفرش بوده و به علت استفاده بی رويه و خرابی سطح آن بعدا با موزاییك بازسازی شده است. 

وی تأکید کرد: تعیین عرصه و حریم این بنا در تاریخ 26 خر داد سال 93 مصوب شده است و براساس ضوابط عرصه آن  رگونه اقدامی که منجر به تخریب عرصه واعیان تاریخی شود ، هرگونه دخل وتصرف اعم از مرمت-احیا-توسعه تعمیر وتجدید-تغییر بنا ویا تغییر در نحوه استفاده از اثر در تمام  یا بخشی از آن بدون صدور مجوز از میراث فرهنگی،صنایع دستی وگردشگری ممنوع است. همچنین هرگونه اقدامی اعم از عملیات وفعالیت ساختمانی واحداث بنا در عرصه اثر ممنوع است.

شنبه زاده یادآور شد: بعضی از  ضوابط و مقررات حریم با نظارت سازمان میراث فرهنگی به این شرح است، در ساخت وساز هر ملک واقع در حریم منظری ارتفاع بناها 7/5 متر از کف معبر مجاور وحداکثر در دو طبقه تعیین واعلام  می شود. هرگونه عملیاتی که به بنیان اثر لطمه وارد سازد ممنوع است. محدوده حریم در ضلع شمالی اثر به عمق 20متر و حداکثر یک طبقه تعیین و اعلام می شود. نمای بناها در حریم باید از مصالح بومی، سنتی وهمگون با محیط تاریخی اثر استفاده شود.

\n

انتهای پیام/

کد خبر 1393110423